Karakter van de Brit

Brits Korthaar


Ras: Brits Korthaar
Rasgroep: Brits Korthaar
Land van herkomst: Engeland

Oorsprong:
De oorsprong van de Britse Korthaar begint rond de 19de eeuw in Engeland. Door boerderijkatten, straatkatten en huiskatten te kruisen met de beste katten.
Ook werden er Perzische Langhaar katten gebruikt om te kruisen. Hierdoor ontstond de Britse Korthaar zoals we die nu kennen.
Nog steeds kruist men met Perzische katten om het mooie uiterlijk van de Britse Korthaar te waarborgen.
Bij de eerste tentoonstellingen in Engeland was de Britse Korthaar de meest geshowde kat. Vanaf 1950 is men meer gaan fokken met dit ras en vanaf 1970 werd de Britse Korthaar met veel succes in de Verenigde Staten ontvangen.
Door het fokken met de Perzische Langhaar wil het wel eens voorkomen dat er een nestje langharige kittens geboren word, zij worden dan niet als een ras erkend.
De Britse Korthaar heeft ten opzichte van andere kortharen een bijzonder aspect ongeveer de helft van de Britse kortharen heeft bloedgroep B.

Karakter:
Het karakter van de Britse Korthaar is vriendelijk, en zeer aanhankelijk. De Britse Korthaar is zeer verdraagzaam en heeft een geweldig aanpassingsvermogen. De Britse Korthaar houdt van kinderen en mag graag mensen om zich heen hebben. De eerste 2 jaar van zijn leven is de Britse Korthaar zeer speels daarna word hij een rustige huisvriend.
De Britse Korthaar kan prima overweg met honden en andere huisdieren. Met andere woorden het is een kat die echt in een gezin thuishoort.

Karakter deel 2: door Klaas van der Wijk
De Brit is een rustige, stoere, vriendelijke kat, die erg op zijn huisgenoten (de mens, de hond, de andere katten) is gesteld, maar toch zo zijn eigen gang gaat. Het is een echt gezellig huisdier, die er met zijn dikke dichte vacht als een knuffelbeer uitziet.
De Brit is rustig en heeft een zacht stemgeluid en eist niet voortdurend de aandacht op. Omdat Britten in het algemeen niet zwerflustig zijn, zijn ze heel goed in huis en/of in een afgesloten tuin te houden. Toch is het een kat met een heel eigen wil. Als een situatie hem niet aanstaat, dan laat hij dat duidelijk merken. Indien nodig, werpt hij zijn gewicht en zijn spiermassa in de strijd en dan is het oppassen! Probeer hem maar eens tegen zijn wil een pil te geven.
Hoewel Britten rustige katten zijn, spelen ze graag met een balletje of met een propje papier. Ook kun je ze leren om te apporteren. Leuk spelletje voor mens en kat!

Lichaam:
Het lichaam van de Britse Korthaar is gedrongen middelgroot tot groot. Het lichaam van de Britse Korthaar is stevig en gespierd. De borstkas moet breed zijn en de rug kort en gespierd. De poten van de Britse Korthaar zijn kort en staan recht onder het lichaam. Ze hebben stevige ronde voetjes. Het lichaam van de Britse Korthaar heeft veel weg van een Perzische kat.

Gewicht:
Het gewicht van de Britse Korthaar varieert van 4 kilogram tot 8 kilogram.

Kop:
De kop van de Britse Korthaar is rond. Hij heeft volle wangen. De kop lijkt zeer massief. De schedel van de Britse Korthaar is breed. De kop staat op een dikke, korte en gespierde nek. De neus van de Britse Korthaar is kort, breed en moet recht zijn. Bij de overgang van neus naar voorhoofd mag een lichte welving zitten. De kin van de Britse Korthaar is stevig, breed en vol.

Hals:
De hals van de Britse Korthaar is kort, dik en gespierd.

Oren:
De Britse Korthaar heeft kleine oren. Het begin van de oren moet breed zijn, met een afgerond uiteinde. De oren staan redelijk ver uit elkaar. Beharing aan de buitenkant van de oren moet ruim aanwezig zijn, binnenkant oren niet te behaard.

Ogen:
De ogen van de Britse Korthaar zijn groot en rond. De ogen staan ver uit elkaar.

Oogkleur:
De ogen hebben verschillende kleuren, dit hangt af van de vachtkleur. Kleuren die bij de Britse Korthaar voorkomen zijn: koperkleurig, oranje kleurig, blauw of odd-eyed

Kleur:
De kleur van de Britse Korthaar is veelzijdig. De Britse Korthaar kan veel verschillende kleuren en patronen hebben. Meest voorkomende is effen blauw. Maar kan ook zijn: wit, zwart, rood, crème, chocolate en lilac. De oogkleuren bij de effen kleuren kan variëren van koperkleurig tot oranjekleurig. Er is 1 uitzondering, effen wit heeft blauwe of odd-eyed kleur ogen. Elke haar van een effen kleur moet helemaal dezelfde kleur hebben dus geen effen blauw met witte haren erdoor heen.

De volgende samenstelling is de Party-Colours.
Dit zijn gekleurde Britse Kortharen met witte delen. Het witte deel mag niet meer en minder dan eenderde deel van de vacht zijn. We onderscheiden hierin bicolour en tricolour. Bicolour heeft een effen vachtkleur met eenderde wit. Tricolour heeft altijd twee basis kleuren met eenderde wit, een van de basis kleuren moet altijd rood of crème zijn. De kleuren mogen niet in elkaar overlopen.

Ook zijn er Britse Kortharen die verschillende gekleurde vlekjes in de vacht hebben maar geen wit. Dit zijn tabby patronen, zoals: getickt, gestreept, gevlekt en gemarmerd. Dit zijn de schildpadkatten of torties genaamd. Deze Britse Korthaar is meestal van het vrouwelijke geslacht. De gekleurde vlekjes moeten klein zijn en in elkaar overvloeien. De hoofdkleuren zijn meestal: zwart, blauw, chocolat en lilac. De kleur van de ogen varieert van koperkleurig tot oranjekleurig. De zilverkleurige bestaat nog niet zo lang maar er is wel veel vraag naar. De zilverkleurige heeft een zilverwitte ondervacht.

Vacht:
De vacht van de Britse korthaar heeft korte haren. De haren zijn dicht ingepland. De vacht voelt stevig aan en is veerkrachtig. Een te zachte, lange of losse vacht is niet gewenst.

Staart:
De staart van de Britse Korthaar is dik en heeft een gemiddelde lengte. Het begin van de staart is breed met een rond uiteinde.

Poten:
De poten van de Britse Korthaar zijn kort, recht en ze zijn stevig. Ze hebben ronde voetjes.

Verzorging:
De Britse Korthaar heeft veel verzorging van de vacht nodig. Een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharenborstel is nodig om de vacht er mooi uit te laten zien. Tijdens de ruiperiode is het gewenst om met een rubberen borstel de vacht te onderhouden. Wees wel voorzichtig met een rubberen borstel hiermee beschadig je gemakkelijk de vacht. Oren reinigen met een oorcleaner als dit echt nodig is. Het is aan te raden om de scherpe nagels regelmatig bij te knippen.

Deze tekst is afkomstig van www.raskatten.nl


In deze categorie zijn op dit moment geen artikelen aanwezig.

Copyright © 2023 MEINES TRADE
Uw ipadres is: 3.214.184.223