De zwangerschap
De dracht bij poezen is ongeveer 65 dagen (9 weken). Afhankelijk van de hoeveelheid kittens kan de dracht iets langer of korter zijn. Het uitrekenen van de verwachte datum is 1e dag na de eerste dekking. Om wat meer zekerheid te hebben voor de bevalling gaan we met 4 weken naar de dierenarts om te laten voelen hoeveel kittens er mogelijk in zitten. Het is ook mogelijk om een echo te laten maken. Tijdens de zwangerschap is de poes een stuk rustiger en slaapt wat meer, maar spelen blijven ze gewoon doen. Ook zijn ze vaak wat aanhankelijker. Een paar dagen voor de bevalling worden de tepels een stuk dikker. De melkklieren beginnen zich nu te ontwikkelen. Het is een prettige indicator dat de bevalling niet ver weg meer is.
De geboorte
De moederpoes kondigt het eigenlijk altijd wel goed aan dat het zover is. Tijdens de bevalling is het eigenlijk zo dat je het overlaat aan de moederpoes. De weeën beginnen opgang te komen en als de weeën ongeveer om de 3 minuten komen worden het echte persweeën. Meestal zijn het er 3 a 4 achter elkaar. Het kan even duren voor het kitten er echt helemaal uit is. Als het kitten geboren is moet ook direct de placenta meekomen. De moederpoes likt het kitten schoon en we letten er goed op dat het vliesje snel van het kopje af is. Als de moeder klaar is met wassen wegen we het kitten en krijgen ze een gekleurd elastiekje om zodat we de blauwe Britjes wel uitelkaar kunnen houden. In het schriftje dat we klaar hebben liggen noteren we de tijd, gewicht, kleur van het bandje en of de placenta er uit is.
Als de moederpoes de navelstreng niet doorbijt dan helpen we een handje. We “melken” het navelstrengetje een beetje uit en scheuren het met de nagels door. In de natuur zorgt de moederpoes ervoor dat er geen sporen meer zijn dat ze een nestje heeft. Vandaar dat ze de placenta en alle andere “viezigheid” op eet.
De volgende dag gaan we naar de dierenarts om de moederpoes en haar kroost na te laten kijken. De kittens worden gecontroleerd of ze helemaal compleet en gezond zijn, geen knikstaartje, opengehemelte of navelbreuk hebben.
De eerste 10 dagen
We laten het nestje en moeder veel met rust. Geen bezoek van buitenaf (ook om infecties te voorkomen). Iedere dag worden de kittens rond dezelfde tijd gewogen. De groei van ukkies is minimaal 5 gram maar ook groeien ze zelfs 25 gram op een dag. De gemiddelde groei ligt op 10 gram per dag. Onze poes Muis moesten we wel even wat helpen met het moederen. Zo hebben we haar moeten leren dat het wat handiger is als ze gewoon gaat liggen om de kittens te laten zogen. Het is natuurlijk ook een stukje waakzaamheid van haar uit dat ze rechtop bleef zitten, haar vertrouwen moest nog even komen. Verder hebben we ook het “luiertje” verschonen bij moeten brengen. Kitten voor haar neerleggen, over het kontje/buikje wrijven en het plasje komt er uit. Heel snel pikte ze dit op dat ze dat met likken zelf kan.
Na 10 dagen
Met zo’n 10 dagen beginnen de oogjes open te gaan. Ook het navelstrengetje is er bij de meeste al afgevallen en zit er nog een klein bultje. Als de moederpoes er aan toe is verhuizen we haar met het kroost naar de woonkamer. Ook beginnen de kittens steeds actiever te worden en met elkaar te donderjagen. Als de moeder en de kittens echt gewend zijn om beneden te zijn kunnen ze ook bezoek gaan ontvangen.
4 weken
Rond deze leeftijd gaan we beginnen met bijvoeren, een papje en speciale kitten brokjes. Omdat ze nu op voer over gaan stappen moeten ze ook gaan leren op de kattenbak te gaan. Verder worden ze nu voor de 1e keer ontwormd.
6 weken en 8 weken
De kittens kunnen nu veel beter lopen en spelen en gaan zelfstandig op pad door het huis. Met 6 weken en 8 weken worden ze weer ontwormd. In week 8 gaan we weer bij de dierenarts langs voor de 1e inenting en tevens controle van het hele gezin.
Ook is het in de achtste week de tijd gekomen dat de nieuwe baasjes langs komen om de keus te maken. Het karaktertje is dan al een stuk duidelijker ontwikkeld.
13 weken
De kleintjes krijgen hun 2e inenting en blijven nog een weekje bij ons voordat ze kunnen verhuizen naar hun nieuwe personeel. De reden hiervoor is dat een kitten en reactie kan hebben op een inenting en wij natuurlijk een volledig gezond kitten mee willen geven.
Nestje
Nestje
In deze categorie zijn op dit moment geen artikelen aanwezig.