Het zoeken en verdiepen in dit vraagstuk kwam bij ons door de vraag van een aanstaand baasje hoe om te gaan met een poesje en katertje uit een zelfde nest. Zo heb ik een goed artikel gevonden wat hier onder staat. Verder natuurlijk met Lianne Pons erover gesprokene n met onze dierenarts.
Onze dierenarts is gespecialiseerd in katten en cattery’s. Hun mening over vroeg castreren is dat het fijner voor het kitten is dat ze vroeg gecastreerd worden dan op latere leeftijd. De verhalen over volgroeien en dan pas castreren of steriliseren zijn ver achterhaald. Het heeft totaal geen invloed op de groei en ontwikkeling van het dier. Het is nu meer een gevoels kwestie bij de baasjes dat ze hun ukkepuk zo klein vinden en het zielig vinden.. Het grote voordeel van vroeg castreren is dat ze heel snel opknappen na zo’n ingreep, vele malen sneller dan op wat latere leeftijd.
Afijn… Nu onze ervaring hoe het allemaal is verlopen…
Ik maak altijd een document met de volledige gegevens van de families en de namen van de kittens (zoals ze gaan heten bij hun baasje) Ook vermeld ik erbij welke kittens gechipt en of gecastreerd moeten worden. De eerste enting kwam eraan en de dierenarts wilde graag van te voren de gegevens hebben zodat de paspoortje klaargemaakt konden worden. Ik heb mijn document even gemaild….
De aanstaande baasjes van de katers vonden het net zo als wij erg spannend en ook wel “eng” om ze te laten castreren maar we zouden het laten doen met 8 a 9 weken…
Daar ging ik met het hele nest voor de eerste enting. Daar aangekomen werden direct de heren als eerste geënt omdat ze toch strakjes gecastreerd zouden worden…. Dat was even een verassing voor me. Ik was er eigenlijk wel heel blij mee dat het nu direct gedaan werd en niet later dat je heel bewust daar voor gaat.
De enting prik stelde helemaal niets voor. Ook de Chip vonden ze niet echt vervelend, maar het prikje voor narcose vonden ze toch wat minder. Ik ben bij de castratie van de heren erbij gebleven. De ingreep stelt echt helemaal niets voor, het is in een paar minuten gedaan! De eerste ging alvast met ontwaak middel onder de warme lamp en de tweede ging onder het mes. Ook nummertje twee ging nog even onder de lamp, maar binnen een paar minuten waren ze weer klaar wakker!
Met zijn tweetjes samen in de mand en heel rustig weer mee naar huis. Thuis gekomen dartelde ze meteen uit de mand en begonnen lekker te spelen! Wij zijn zo gewend dat als een kat onder het mes is geweest dat ze nog een tijdje wankelen en suf zijn, maar dat is dus met de kittens niet echt het geval. Ook hebben ze geen enkel moment aan de wondjes zitten knagen.
Kort na deze twee heren is meneer nummer 3 ook gecastreerd. Omdat ik nu wist hoe het ging was het voor mij dit keer niet meer zo spannend / eng! Ik heb de foto camera meegenomen en alles vastgelegd hoe het nu in zijn werk gaat voor diegene die het interessant vindt. Meneer nummer 3 was na de ingreep iets meer aanhankelijk toen we weer thuis waren en wilde erg graag bij me in de buurt blijven en tegen me aanliggen. Ook het lopen ging meteen lekker.
Na deze ervaring kan ik iedereen die met dit vraagstuk worstelt aanbevelen om een kitten vroeg te castreren of te steriliseren. Het herstel van een kitten is veel vlotter!
Een gedeelte van een artikel afkomstig van Neocat Britten door Renate Leijen
Wilt u het hele artikel lezen? ga dan naar http://www.neocatbritten.nl/artikelen/vroegcastratie.htm
De vooroordelen
Het maakt lichamelijk weinig verschil of een kat jong gecastreerd (8-16 weken) of ouder is (6-8 maanden) en de oude uitspraken als "de plasbuis ontwikkelt zich niet goed" zijn achterhaald en als niet waar bevonden. Vroegcastratie heeft voordelen, de kittens gaan als groep naar de dierenarts, gaan samen onder narcose en worden samen in de veilige groep wakker, binnen een uur na het wakker worden eten ze hun buikjes vol en rennen weer achter elkaar aan door de tuin. Opvallend is hoe snel de kittens zich herstellen en hoe weinig last zij van de narcose hebben, hetgeen ook bewezen is en niet alleen mijn eigen ervaring. Ze hebben geen last van pijn in dezelfde mate als een oudere kat. Bij een 2,5 jarige kater viel mij op dat hij zich 3 dagen slecht voelde, de kittens daarentegen weten van niets. Ondanks de kleine ritssluiting ravotten de poesjes gewoon met de andere kittens.
Zoals alles in het leven heeft het voor en nadelen, voor mij wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen, of dat voor iemand anders ook zo is kan ik niet bepalen.
De redenen die pleiten voor vroegcastratie zijn legio .Ik kan er zo 10 opnoemen. Bijvoorbeeld de plaatsing van broer en zus op hetzelfde adres. Het niet fokken met een kat die volgens de fokker niet geschikt is voor de fok is niet de enige noch de belangrijkste reden.
Sommige mensen zijn ook bang voor de narcose tijdens de castratie. Het risico dat een kitten niet ontwaakt tijdens de castratie is bij vroegcastratie voor mij en het verdriet dat daarmee gepaard gaat in dat geval dus ook. Veel eigenaren zijn blij met mijn beleid omdat ik ze een belangrijke beslissing uit handen neem en tevens een paar dagen buikpijn bespaar, omdat het nauwelijks bij hen gewende kitten zielig alleen naar de dierenarts moet voor een enge ingreep.
Opvallend genoeg verkoop ik een groot deel van mijn gecastreerde kittens aan dierenartsen en dierenartsassistentes, die toch allemaal opgevoed worden met "castratie rond de 8-10 maanden" en daar ook zelf nog aan vast houden. Volgens mijn dierenarts is de castratie van een oudere kat makkelijker, bij de kittens is het priegelwerk. In de vakliteratuur verschijnen steeds vaker artikelen die pleiten voor vroegcastratie en ook hier in Nederland het tij aan het keren is. Zelfs de dierenbescherming heeft het op hun homepage gezet.
Redenen voor vroegcastratie zijn onder andere:
Minder kans op sproeien en plassen in huis.
Minder kans op kanker aan de testikels of mamatumoren.
Geen kans op baarmoederontstekingen
. De zekerheid dat een kater of poes niet als fokmachine zijn/haar leven zal slijten en eventueel zelfs doorverkocht wordt.
Geen jarenlang pilgebruik voor een poes.
Fijner, rustiger karakter.
Minder kans op wegloopgedrag dus een huiselijker kat, die aan minder gevaren (AIDS/Leukemie/andere gevaren buitenshuis zoals auto's, honden, pestende kinderen), blootgesteld wordt als gevolg daarvan.
Geen ongewenste nesten van soms de kater uit de buurt of van de broer bijvoorbeeld.
De zekerheid dat niet alle kittens een nest verder gebruikt worden voor de fok en er selectief gekozen wordt voor een ruime genenpool en niet alleen gefokt wordt omdat het zo leuk is.
Informatie
Vroegcastreren werd in het begin gedaan werd om te voorkomen dat er nesten geboren werden die niet gewild waren. De angst voor de narcose en het niet vertrouwd zijn met het opereren van een jong dier zorgt ervoor dat veel dierenartsen kiezen voor castratie op latere leeftijd. Daarnaast zijn er ook de vooroordelen dat het dier zich anders of slechter zal ontwikkelen. Geen van deze vooroordelen wordt ondersteund door degelijk onderzoek, maar toch blijven ze de ronde doen.
Meer informatie??
Een artikel van Dr. Susan Little:
http://www.catvet.homestead.com/EarlyAlter.html
Homepage van de schrijfster van dit artikel: www.artphotonfc.nl
Afkomstig van Neocat Britten door Renate Leijen
Wilt u het hele artikel lezen? ga dan naar http://www.neocatbritten.nl/artikelen/vroegcastratie.htm