Wat heb je allemaal nodig als je een kitten in huis krijgt:
Voor de meeste families is het toch de eerste keer dat er een kitten in huis komt. Daarom een boodschappen briefje voor de spulletjes die je nodig hebt.
Voerbakjes - Kies een bakje met een glad oppervlak niet poreus waar bacterien in kunnen gaan zitten. Neem er een paar zodat je er altijd een schone klaar hebt staan.
Drinkbakjes - Zelf hebben wij een zware grote drinkbak (de voerbak van onze hond van vroeger toen ik klein was) Omdat de katten bij ons voornamelijk droogvoer eten drinken ze ook heel veel. Verder hebben we ook gemerkt dat onze oude dame graag het bakje met haar poot even ergens anders wilde zetten met gevolg dat de grond altijd kleddernat was… Met deze bak kan dat gelukkig niet meer.
Kattenbak - Er bestaan vele vormen en maten van katten bakken. Een kap op de bak met een lucht filter en een klepje voor de deur etc. Belangrijkste van de bak is dat er een kap op zit die met de rand goed stevig aansluit op de onderkant. Dun/zwak plastic breekt snel en aangezien je toch vaak de kap eraf haalt is dat een punt om even op te letten. Verder bestaat er zelfs een geheel automatische kattenbak die op het riool aangesloten wordt, de CatGenie de link naar de site is: www.catgenie.co.uk
Kattenbakvulling en toebehoren - Er zijn vele soorten kattengrit op de markt. Gewoon grit met of zonder geurtjes, hout snippers, klonterend grit fijn of grove korrel, parels en ga zo maar door. Belangrijk is dat in het begin de NIET klonterende grit versie gebruikt wordt. Omdat een kitten erg speels is speelt het ook heel gezellig op de bak en gooit het grit eruit maar probeert het grit ook vaak op te eten. De keus voor grit is verder een persoonlijke keus en wat het beste bij de kat past. Voor het klonterende grit bestaat er een speciaal schepje waarmee de plasjes en drolletjes uit de bak geschept kunnen worden. Een ander heel handig item voor in de bak bestaat is een zak. Deze gaat op de bodem en daarover heen komt een flinke laag grit. Als het grit in zijn geheel vervangen moet worden kan je in een keer de zak er uittillen. Verder is het handig om een apart afwasborsteltje voor de bak te hebben (zet met een marker bijv. kat erop) waarmee de bak geschrobd kan worden. De bak moet altijd goed schoongemaakt worden met een sopje.
Voer - Informatie over voer heb ik al eerder geschreven, maar voor een compleet boodschappen lijstje staat het hier toch even bij.
Krabpaal en krabplank - Een absolute must in huis is een krabpaal en meerdere krabplanken. Alle katten krabbelen om hun nagels goed te houden. Als er geen plek in huis is om te krabbelen zal de kat zeker aan de meubels beginnen. Wij hebben ook een grote kokos mat bij de voordeur liggen waar alle katten graag ook even op krabbelen. Daarnaast hebben we op diverse plekken in huis een krabplank op de muur geschroefd zitten. Deze worden ook intensief gebruikt. Als de plank “op is” dan kan je deze makkelijk vervangen. De prijs voor een dergelijke plank is ook niet zo hoog (t.o.v. de krabpaal) Een krabpaal is voor de kat ook een heerlijke slaap plek, hoog slapen vinden ze erg prettig. Bij ons zijn ze gewend aan deze palen. Op www.kattenkrabpalen.com kunt u heel veel informatie vinden over krabpalen en waar te kopen.
Vlooienkam & borstel - Een vlooienkam is handig om in huis te hebben. Mocht de kat vaak zitten te krabbelen dan kan je met deze kam heel goed ontdekken of de kat i.d.d. vlooien heeft. Door de kam tot op de huid in te zetten en dan langs de huid te halen (dus een stukje van de gehele vacht) zullen vlooien poepjes en vlooien zelf in de kam gaan zitten. Vlooienpoepjes zien er uit als “bruine korreltjes” een vlo is een klein stukje groter dan een zandkorrel en zal ook bewegen in de kam. Je kan de vlooienpoepjes ook herkennen door als er wat op de kam zit op keukenpapier te doen en even te pletten en nat te maken. Als dit een rodere kleur krijgt weet je zeker dat het vlooien poepjes zijn. Vlooien bestrijdings middelen kun je het beste op het moment kopen als er een probleem zich voordoet. Aangezien vlooien ieder jaar resistent worden voor het middel komt er ieder jaar een nieuwer middel op de markt. Koop daarom de spullen bij voorkeur bij de dierenarts en vraag naar de datum, of het geschikt is voor dit jaar! Preventief kan je in de “vlooien tijd” ook een pipetje geven. Dit gaat in de nek zodat de kat er zelf niet bij kan en werkt meestal 4 weken. Daarna moet het herhaald worden. De vlooientijd is augustus / september, vlooien zitten bij voorkeur in zand waar de katten ook graag door heen wil rollen…
Een borstel kan aangeschaft worden om de vacht te borstelen. Zelf haal ik met een klamme hand ruw mijn handen door de vacht waar de haren dan direct de losse haren op mijn handen komen te zitten.
Speeltjes - Er zijn heel erg veel verschillende speeltjes te koop. De muisjes en de balletjes zijn wel de meest favorieten speeltjes. Maar de echte favorieten zijn vaak de meest simpele dingen in huis… een balletje van aluminium folie, tie wrap, kraaltjes aan een elastiekje etc. Dozen zijn altijd in trek, hoe klein of groot ze zijn, katten willen er altijd even in kruipen.
Reismandje - Om een kat te vervoeren is het verstandig om dat in een reismandje te doen. Kies een lekkere ruime mand waarvan de bovenkant eraf kan. Het voordeel van een dergelijke mand is dat het makkelijker op te bergen is (neemt maar de helft van de ruimte in en er kan nu ook makkelijker iets anders nog in gelegd worden. Verder is het prettig als de kat naar de dierenarts gaat en na bijv. een castratie weer in het mandje gelegd word. Handig is om in het mandje een oude handdoek op de bodem te leggen, als de kat per ongeluk een plasje doet wordt dit door de handdoek opgevangen en zit de kat zelf niet zo onder.
Het boodschappenlijstje even in het kort:
• Voerbakjes
• Drinkbakjes
• Kattenbak
• Kattenbakvulling en toebehoren (schepje, zakjes)
• Voer
• Krabpaal en krabplank
• Vlooienkam & borstel
• Speeltjes
• Reismandje