U zoekt een Kitten

Waarop moet u letten bij de aanschaf van een kitten



Een Cattery fokt in principe uit liefde voor het dier. Bergen geld wordt er echt niet mee verdiend. Helaas komt het voor dat er maar wat gedaan wordt. Waar moet u dus op letten als u een kitten wil kopen?

Het begint al met het zoeken naar een Cattery…

1) Via een katten vereniging of ras club die een kittenbemiddeling hebben. Zo heeft de katten vereniging Neocat een ras club Neocatbritten die een kittenbemiddeling heeft (www.neocatbritten.nl/kittenbemiddeling.htm)

2) Via een betrouwbare website zoals www.kittentekoop.nl

3) Via een cattery waar u al een positieve ervaring mee heeft die u door kan verwijzen naar een andere betrouwbare cattery.

4) Via ervaring van familie en bekende.

5) Via een katten show. Helaas zijn niet alle cattery’s vertegenwoordigd, maar het is wel heel makkelijk om eens kennis te maken en op een dag met verschillende cattery’s kennis te maken.

6) Let op bij het kopen via marktplaats en andere gratis advertentie websites. Helaas komt het vaak voor dat hier juist de kittens aangeboden worden waar iets mis mee is (of geen raskat is). Waarom adverteren ze anders niet op een betrouwbare plaats? Zoals bijvoorbeeld bij hun eigen vereniging? Met name de bij een rasvereniging geadverteerde kittens voldoen aan de eisen die gesteld worden aan het verantwoord fokken van een nestje kittens.

7) Let op in het buitenland. Er gelden daar andere Cattery reglementen. Uw kitten dient vanuit de Fokker tevens ingeënt te zijn tegen rabiës. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat een buitenlandse Cattery aangesloten is bij een Nederlandse Vereniging, of dat een Nederlandse Cattery is aangesloten bij een Buitenlandse Rasvereniging. De fokker kan u meer vertellen waarom hij/zij gekozen heeft voor de desbetreffende vereniging.

8) Koop nooit uw kitten of pup in een dierenwinkel. Het is prima dat een dierenwinkel u kan adviseren over een adres waar een nestje beschikbaar is, maar dat de dieren vanuit een kooi of hokje in de winkel worden verkocht is natuurlijk nooit een goede zaak.

U heeft een adres gevonden waarop dan te letten


1) Hoe is het eerste contact met de cattery? Ga op u gevoel af bij het contact met de cattery, is er een leuk contact / voelt het goed? Vaak stopt het contact namelijk niet na de aanschaf van een kitten. U moet er terecht kunnen met al uw vragen, ook als u problemen heeft.

2) Als het goed is heeft u in eerste instantie een “optie” op een kitten, u zit nog nergens aan vast, (beide partijen kunnen kijken of het klikt, soms wordt er een aanbetaling gevraagd) Ga kijken hoe het nestje in de cattery is
a. Is het nestje in de woonkamer?
b. Hoe wordt er met de gezondheid van de katten en kittens omgegaan?
c. Wat voor voer krijgen de katten en kittens?
d. Hoe is de gezondheid van alle aanwezige dieren?
e. Krijgt u antwoord op uw vragen?

3) Als u een kitten mag uitzoeken vraag dan naar wat de cattery over het karakter van het kitten kan vertellen. U bent nl maar een hele korte tijd bij het kitten en kan dan echt niet zien hoe een kitten is. Een kitten dat weg loopt betekend niet altijd dat het schuw is, maar er gewoon even geen zin in heeft. Een kitten dat een rustiger karakter heeft in het nest kan net op het moment dat u er bent heerlijk druk aan het spelen zijn. Uw bezoek is een moment opname, omschrijf uw wensen en vraag om advies bij uw keus. Het karakter van een kitten begint overigens pas wat duidelijker te worden vanaf zo’n 7 weken, maar kan nog veranderen door ervaringen in het nest. Ook kan het karakter veranderen op het moment dat de dominante kittens niet meer in de buurt zijn (al verhuisd zijn).

4) Kijk het kitten bij uw bezoek na op de gezondheids toestand
a. oogjes:
die moeten helder en glanzend zijn. Er mag geen viezigheid in de ooghoekjes zijn.
b. oren:
de oorschelp moet er schoon uitzien, als er veel donker oorsmeer aanwezig is, kan dit duiden op oormijt.
c. vacht:
controleer op vlooien. Een veilig vlooien bestrijdingsmiddel is bij de dierenarts verkrijgbaar. (Frontline-spray mag u al gebruiken bij kittens van 2 dagen oud!)
d. neus:
moet er droog uitzien. Een loopneus kan erop wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft.
e. buik:
mag niet bol en gespannen zijn. Dit duidt meestal op ernstige wormbesmetting.

5) Vraag of de ouders zijn getest op erfelijke / virus ziektes en vraag om kopieën. Bij diverse rassen zijn bepaalde erfelijke ziektes geconstateerd. Zo is bij de Brits Korthaar bekend dat er HCM en PKD voorkomt.

Besluit u over te gaan tot de aanschaf van een kitten? Let dan op het volgende:


1) Is de cattery aangesloten bij een erkende vereniging?

2) Krijgt het kitten een stamboom mee? Zo nee, waarom niet? (NB een ras kat zonder stamboom is GEEN ras kat!) (let op: Als de kittens met de eerste enting gechipt worden en het chipnummer komt op de stamboom, dan kan het langer duren voordat de stamboom gereed is. De fokker zal u hierover informeren)

3) Het kitten niet eerder dan 12 (of nog liever 13) weken het nest verlaat.

4) Het kitten tenminste 1 kg weegt

5) Het kitten voldoende gesocialiseerd is en nog steeds een gezonde indruk op u maakt. Is het kitten op het afgesproken moment van afhalen niet volledig gezond? Wacht dan nog liever een week af. Een verhuizing kan enorme stress met zich meebrengen, waardoor de gezondheid van het kitten achteruit kan gaan.

Als u het kitten eenmaal thuis hebt laat het even wennen aan uw eigen huis. Als u twijfels heeft over de gezondheid van het kitten is verstandig om uw kitten na te laten kijken door uw dierenarts. Deze zal het kitten dan nakijken op onder andere vlooien, luizen, aangeboren hartklachten, liesbreukjes etc.U kunt het kitten laten wennen aan de dierenarts en in laten schrijven voor de eerstvolgende inenting. Uiteraard is dit bezoek het ideale moment voor het stellen van al uw overige vragen!


In deze categorie zijn op dit moment geen artikelen aanwezig.

Copyright © 2023 MEINES TRADE
Uw ipadres is: 3.214.184.223